News

Game Changer
Author: Portland State Magazine
Posted: May 27, 2018

Viking Pavilion exterior

The Viking Pavilion at the Peter W. Stott Center

A LONG-AWAITED events space for the community and a sports arena for the University—the new Viking Pavilion at the Peter W. Stott Center—opened in early April.

The pavilion faces the South Park Blocks through an all-glass façade and has reclaimed wood mounted high on its concourse wall that’s reminiscent of a Viking ship. It can hold up to 3,400 people and accommodate conferences, banquets, concerts, and, of course, sporting events. It is home to Portland State volleyball and basketball.

The Viking Pavilion was the result of an ambitious $52.1 million project to remodel the facility, which was built in 1966. The center was named after alumnus Peter W. Stott in 1997 following a $1 million challenge grant he provided at the time to renovate the building. Stott was instrumental in creating the Viking Pavilion.

IN ADDITION to the multi-event arena, which seats more than twice as many people as the old gym, the renovation created new student lounges, five classrooms, and new athletic administrative offices. There is also a new OHSU Sports Medicine Center for student athletes as well as a large, new weight room that replaced the pool. A café and Viking Athletics Hall of Fame display will open in fall 2018.

Funding for the remodel, which broke ground in spring 2016, came primarily from private gifts to PSU, along with state bonds and student fees. No general funds or student tuition dollars were used for the improvements. OHSU, a partner in the project, provided $7.5 million. Designed by Woofter Architects/Perkins+Will, the renovation is expected to achieve LEED Gold certification, a top category for sustainable construction.

For information about hosting an event in the Viking Pavilion, email conferences@pdx.edu or call 503-725-CONF.

Viking Pavilion interior

Viking Pavilion arena

Caption

The new Viking Pavilion arena is just inside the remodeled Park Blocks entrance to the Peter W. Stott Center. Photos by Eckert and Eckert.